CANCERUL COLORECTAL – FACTORI DE RISC ȘI METODE DE PREVENȚIE - Novus Medical

CANCERUL COLORECTAL – FACTORI DE RISC ȘI METODE DE PREVENȚIE

Statisticile sunt alarmante! Cancerul colorectal este al treilea cel mai cunoscut tip de cancer la nivel mondial!

Recent, a fost raportată o creștere semnificativă a incidenței cancerului colorectal la persoanele cu vârsta mai mică de 50 de ani. Cel mai frecvent simptom prezentat al cancerului colorectal, la pacienții din această grupă de vârstă, a fost durerea abdominală.

În comparație cu alte grupe de vârstă, acești pacienți, mai tineri, au avut cel mai mic procent de simptomatologii, cum ar fi:

  • sângerare rectală
  • anemie
  • modificarea obiceiurilor intestinale
  • diaree

Cancerul colorectal este o afecțiune ce poate fi provocată de mai mulți factori, dar care poate fi și prevenită. Factorii genetici, expunerile de mediu, dietele drastice și condițiile inflamatorii ale tractului digestiv sunt toate implicate în dezvoltarea cancerului colorectal. Depistarea precoce a acestuia împreună cu programele de screening este esențială. Metode de prevenție pe care le poți aplică:

Adopta un stil de viață activ și redu sedentarismul; sunt studii care susțîn legătură dintre sedentarism și riscul crescut de cancer colorectal. Se recomandă ca adulții să efectueze cel puţin 150 minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămâna
Menține-ți greutatea normală și redu excesul ponderal, printr-un stil de viață sănătos și activ
Redu țesutul adipos din jurul taliei (grăsime abdominală), care este asociat cu obezitatea viscerală și implicit cu riscul mai mare pentru anumite boli, inclusiv cancerul
Consumă multe fructe, legume, alimente bogate în fibre; redu consumul de carne roșie și carne procesată, despre care studiile arată creșterea riscului de cancer colorectal
Redu consumul de alcool și evită fumatul, inclusiv fumatul pasiv.
Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, sunt recomandate o serie de teste de screening, pentru depistarea precoce a eventualelor celule canceroase:

• Testarea sângelui sau a hemoragiilor oculte din fecale: la fiecare 2 ani

• Colonoscopie: la fiecare 10 ani (în funcție de constatări)

• Sigmoidoscopie flexibilă: la fiecare 10 ani, plus teste din fecale la fiecare 2 ani.

Se pune accentul pe practicile de screening, astfel încât cancerul de colon să poată fi detectat chiar înainte de a începe să provoace simptome.

În cazuri mai avansate simptomele care își fac simțită prezența sunt :

  • anemie cu deficit de fier-
  • sângerare rectală
  • dureri abdominale
  • modificarea obiceiurilor intestinale
  • obstrucție sau perforație intestinală

Dacă prezinți cel puțîn unul dintre aceste simptome ale cancerului de colon, îți recomandăm să te prezinți la medic pentru investigațiile de rigoare.

Pentru pacienții cu polipi premaligni sau alte rezultate anormale de screening, colonoscopia este obligatorie.

Statisticile au arătat că tumorile pe partea dreaptă sunt mai susceptibile să sângereze și să provoace diaree, în timp ce tumorile pe partea stângă sunt de obicei detectate mai târziu și pot apărea ca o obstrucție a intestinului.

Este important să știi să identifici aceste simptome și să observi cât de des se repetă. În acest fel, poți detecta la timp cancerul de colon.

Nu uita! Un simplu test hemocult (hemoragii oculte din fecale) îți poate salva viața!

 

Sursă : Medscape

Articol publicat la data de: 26-02-2020

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *