CARE SUNT SUBSTANȚELE SAU PRODUSELE CARE POT CAUZA ALERGII SAU INTOLERANȚE ALIMENTARE? - Novus Medical

CARE SUNT SUBSTANȚELE SAU PRODUSELE CARE POT CAUZA ALERGII SAU INTOLERANȚE ALIMENTARE?

Care sunt substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare?

Alergiile alimentare reprezintă reacții exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar.

Spre deosebire de intolorența la un aliment sau de intoxicația alimentară, alergiile implică o reacție a sistemului imunitar. În acest caz, organismul reacționează la ingestia unui aliment (alergen), declanșând o serie de mecanisme de apărare.

Substanțele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare sunt:

1. Cereale care conțin gluten: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:

a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroză;

b) maltodextrine obținute din grâu;

c) siropurile de glucoză obținute din orz;

d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

2. Crustacee și produse derivate;

3. Ouă și produse derivate;

4. Peste și produse derivate, exceptând:

a) gelatină de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;

b) gelatină de pește sau ihtiocolul folosit(a) la limpezirea berii sau a vinului.

5. Arahide și produse derivate;

6. Soia și produse derivate, exceptând:

a) uleiul și grăsimea de soia rafinate complet;

b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;

c) fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia;

d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.

7. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:

a) zerul utilizat pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă;

b) lactitolul.

8. Fructe cu coajă lemnoasă: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

9. Țelina și produse derivate;

10.Muștarul și produse derivate;

11.Semințe de susan și produse derivate;

12.Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în echivalent SO2 total care trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum.

13.Lupin și produse derivate;

14.Moluște și produse derivate.

La această listă se adaugă produsele obținute din cele de mai sus, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu e probabil a crește nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de bază din care au fost obținute.

 

Sursă text: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Articol publicat la data de: 08- 05- 2019

 

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *