CUM AFLĂM DACĂ AVEM DIABET ZAHARAT ÎN SARCINĂ? - Novus Medical

CUM AFLĂM DACĂ AVEM DIABET ZAHARAT ÎN SARCINĂ?

Cum aflăm dacă avem diabet zaharat în sarcină?

Ținând cont de faptul că diabetul ar putea fi deja prezent anterior sarcinii, dar nedescoperit încă, este recomandată testarea glicemiei la prima vizită medicală din sarcină, mai ales în cazul femeilor cu risc crescut de diabet. Printre cei mai frecvenți factori de risc sunt: excesul ponderal, sedentarismul, prezența diabetului zaharat la rude de sânge, sindromul ovarelor polichistice, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arterială, dislipidemia. În acest caz ne-am afla în fața unui diabet zaharat preexistent (cel mai frecvent de tip 2).

Diabetul gestațional este un alt tip de diabet zaharat. Acesta se diagnostichează prin efectuarea unui test de toleranță orală la glucoză între săptămânile 24-28 de sarcină, la femeile la care nu au fost diagnosticate deja cu un alt tip de diabet zaharat. Testul este facil, presupunând măsurarea glicemiei venoase dimineața pe nemâncate (repaus alimentar în ultimele 8-12 ore) și ulterior, la 1 ora și la 2 ore după ce se bea un lichid dulce – 75 g glucoză anhidră dizolvată în apă.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre testare, orice tip de diabet ar putea afecta sarcina în cazul în care nu se iau măsurile adecvate!

Dr. Spânu Irina – Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Articol publicat la data de: 06-02-2019

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *