SCREENING-UL PENTRU APNEEA OBSTRUCTIVĂ DE SOMN LA ADULȚI - Novus Medical

SCREENING-UL PENTRU APNEEA OBSTRUCTIVĂ DE SOMN LA ADULȚI

Ce este Apneea Obstructivă de Somn?

Apneea obstructivă de somn este o afecțiune în care respirația este anormală în timpul somnului. Persoanele cu apnee obstructivă de somn au adesea întreruperi de respirație pentru perioade scurte de timp sau au fluxul de aer scăzut în timpul somnului din cauza unui blocaj al căilor respiratorii. Acest blocaj poate fi legat de obezitate, o limbă sau amigdale mărite de volum. Simptomele majore ale apneei obstructive de somn sunt sforăitul puternic și somnolența în timpul zilei sau oboseală. Uneori, persoanele care prezintă aceste simptome nu le recunosc ca fiind o problema. Tratamentul cu un aparat de presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) poate reduce unele simptome de apnee obstructivă de somn, cum ar fi somnolența în timpul zilei. Pierderea în greutate poate ajuta, de asemenea, la persoanele care sunt obeze.

Screening-ul are ca scop diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi tratată.

 

Ce teste sunt folosite pentru a depista Apneea Obstructivă de Somn?

Depistarea apneei obstructive de somn se poate realiza prin chestionare cu întrebări despre simptome, cum ar fi:

  • Sforăiți intermitent sau aveți somn agitat?
  • Vă simțiți amețit sau obosit(ă) dimineața?
  • Aveți dureri de cap sau probleme de concentrare?
  • Vi se întâmplă să ațipiți în timpul zilei?
  • Sunteți supraponderal(ă) și transpirați în exces?
  • Va treziți adesea din somn pentru a merge la toaletă?
  • Aveți arsuri la stomac sau gust acru în gură în timpul nopții?
  • Aveți hipertensiune arterială?
  • Aveți probleme sexuale?

Dacă răspunsul este afirmativ la una sau mai multe din întrebările de mai sus, acesta poate sugera apnee obstructivă de somn și atunci poate fi realizat un test de diagnosticare (nu se aplică copiilor sau femeilor însărcinate).

 

Care sunt potențialele beneficii și efecte negative ale depistării Apneei Obstructive de Somn?

Beneficiul potențial pentru apneea obstructivă de somn este tratamentul precoce, care poate îmbunătăți respirația în timpul somnului și care poate reduce somnolența în timpul zilei, îmbunătățind astfel calitatea vieții legate de somn.

Efectele negative ale apneei obstructive de somn implică, de asemenea, tratamente care includ efectele secundare ale tratamentului cu CPAP, cum ar fi disconfortul din zona nasului sau a gurii creat în urma folosirii măștii CPAP-ului.

 

Depistarea și Tratarea Apneei Obstructive de Somn la Clinica Elit Medical

Dacă medicul dvs. suspectează că suferiți de apnee obstructivă de somn vă recomandă un consult la un specialist în patologia somnului, care, de regulă, este un pneumolog.

Elit Medical furnizează aceste servicii în colaborare cu dna Dr. Vasile Cristinela – medic primar pneumolog cu competență în somnologie nivel I+II, iar în afară de consultațiile propriu-zise, pacienții pot beneficia de înregistrare poligrafică nocturnă (realizată la domiciliu) cu interpretare.

Această investigație presupune ca pacientul să doarmă o noapte cuplat la poligraf, aparat care înregistrează o serie de parametrii: fluxul de aer la nivelul nasului, nivelul de oxigen din sânge, mișcările toracelui (efortul respirator toracic), frecvența cardiacă (pulsul), sforăitul și poziția corpului.

În funcție de situație, alte resurse interdisciplinare ale clinicii Elit Medical pot fi încadrate în evaluarea și tratarea problemelor de somn ale fiecărui pacient, fiind disponibile și servicii complexe de pneumologie, cardiologie, nutriție, endocrinologie, neurologie, etc.

 

Referințe:

PubMed Health

US Preventive Services Task Force

 Articol publicat la dată de : 21-03-2018

 

Pentru mai multe informații te așteptăm pe chatul din site, sau poți completa formularul de aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *